Skip to main content
All CollectionsHow do I use the schedule ?Create my schedule
The calculations of breaks without a set time
The calculations of breaks without a set time
Joanna L avatar
Written by Joanna L
Updated over a week ago

When you add a break to your shift, you can specify its duration and the times when it takes place. But what happens if you don't specify a time ?

When your break does not have a set time, Combo automatically and fairly distributes its time within your shift. If you don't pay for breaks, this can have an impact on the calculation of your night, Sunday and public holiday hours...

The calculation is very simple !

  1. We calculate the total time worked on your shift
    = Length of the shift - break time

  2. Calculate the number of work segments

💡 To find the number of segments, if you have one break : 2 segments, if you have two breaks : 3 segments :

3. Calculate the duration of a work segment, i.e. the duration of each part of the shift separated by a break
= Length of the shift / segments

4. Break times are distributed throughout the shift, alternating between work segments and breaks. If you have several breaks, they are applied in order of addition

How about an example ?

My shift is from 8am until 3pm, with two breaks of 15 and 45 minutes respectively.

  1. Calculate the time worked on the shift

= Length of the shift - break time

= 7h - 15mins - 45mins

= 6h

2. Calculate the duration of a work segment

= Length of the shift / segments

= 6h / 3

= 2h

3. Splitting the breaks within the shift

8am to 10 am : 2h work segment

10am to 10.15am : first 15min break

10.15am to 12.15pm : 2h work segment

12.15pm to 1pm : second 45min break

1pm to 3 pm : 2h work segment

What if your collective agreement includes night hours?

Let's imagine a shift where we have calculated the following breakdown of the break:

  • 7pm to 10:30pm: work segment

  • 10:30pm to 11.30 pm : 60-minute break

  • 11.30 pm to 3 am : work segment

If your collective agreement adds 10% to the hours from 9 pm to 2 am and 30% to the hours from 2 am to 6 am, then :

  • For hours with a 10% supplement, the number of hours between 9pm and 2am is calculated, minus the break time: 5h - 1h break = 4h

  • For hours paid at 30%, we calculate the number of hours between 2 am and 6 am minus the break = 1 hour.

Did this answer your question?